Comuna Solești

Informații despre obiectivul turistic

Conacul lui Cuza

Acces / Localizare: satul Solești, Comuna Solești, la o distanță de 15 km nord de Vaslui, pe DN 24, spre Iași
Coordonate: 46°45′35″N; 27°47′10″E
Harta:
Istoric / Particularități:
Conacul din Solești este un conac în ruine care a fost construit de către familia Rosetti-Solescu în secolul al XIX-lea. Ansamblul curții boierești de la Solești este compus din patru monumente: Conacul Rosetti-Solescu, parcul cu arbori seculari, zidul de incintă și Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, aflată la est de conac.

Informații despre obiectivul turistic

Mormântul Elenei Doamna

Acces / Localizare: Satul Solești, Comuna Solești, la o distanță de 15 km nord de Vaslui, pe DN 24, spre Iași
Harta:
Istoric / Particularități:
Conacul din Solești este un conac în ruine care a fost construit de către familia Rosetti-Solescu în secolul al XIX-lea.
Elena Cuza, soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, îşi doarme somnul de veci, din 1909, în biserica din curtea conacului de la Soleşti. La conacul ridicat de părinţii Elenei Cuza, a avut loc în anul 1844 cununia religioasă a Elenei Rosetti cu Alexandru Ioan Cuza, pe atunci preşedinte al Judecătoriei Ţinutului Covurlui, localitate care se află acum în judeţul Galaţi.

Informații despre obiectivul turistic

Barajul Solești

Acces / Localizare: Lacul Solești este un lac de acumulare aflat pe râul Vasluieț la câtiva kilometri în amonte de municipiul Vaslui.
Harta:
Istoric / Particularități:
Lacul Solești este amplasat în partea de nord a comunei Solești. Barajul a fost dat în folosință în 1974, fiind cel mai mare baraj artificial din Județul Vaslui. Apa acumulată în lac este folosită pentru: alimentarea cu apă a municipiului Vaslui; combaterea inundațiilor în lunca râului Vasluieț; asigurarea cu apă a irigațiilor în lunca râului Vasluiet; asigurearea unui luciu piscicol de aproximativ 457 ha pentru piscicultură.