Comuna Alexandru Vlahuță

Informații despre obiectivul turistic

Mănăstirea Alexandru Vlahuță

Acces / Localizare: Comuna Alexandru Vlahuță. Situată în partea de Sud-Vest a Județului Vaslui, la aproximativ 20 Km de municipiul Bârlad. Principala cale de aces spre mânăstire este soseaua DJ 245 ce leaga orașul Bârlad, prin comuna Băcăni, de DN2F Vaslui-Bacău, iar la marginea localitatii Alexandru Vlahuță, în partea stângă, cale de 2 Km se urca printr-o tânără liziera de salcâmi.
Harta:
Istoric / Particularități:
Mânăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din comuna Alexandru Vlahuță reprezintă un frumos locaș de rugăciune unde din ce în ce mai multă lume iși găsește pacea și linistea sufletului, dar mai ales simte binecuvântarea lui Dumnezeu care izvorăște din frumusețea sfintelor slujbe și din sfatul duhovnicilor de aici.
Începutul acestui așezământ monahal nu se pierde în negura istoriei, ci este de dată recentă, după evenimentele din 1989, când românii, descătușați de povara comunismului ateu, și-au manifestat liber credința în Dumnezeu si au încercat să ducă mai departe tradiția înaintașilor prin zidirea sau refacerea unor lăcașuri sfinte de rugăciune, biserici de mir sau așezăminte monahale.
Astfel, în toamna anului 2001, cu binecuvântarea P.S. Ioachim, episcopul Hușilor, și cu aprobarea Sinodului Mitropolitan al Moldovei, în fruntea căruia se afla la acea data I.P.S. Daniel, s-a hotărât înființarea unei sfinte mânăstiri pe raza comunei Alexandru Vlahuță, pe pământul donat de doamna Colomei Rodica, fiică a acestor locuri. Primii care s-au așezat aici, patru la număr, ucenici de suflet ai ieromonahului Calistrat Chifan de la Bârnova, după ce și-au încercat nevoințele monahale în alte mănăstiri, precum Sihăstria Rarăului sau Petru Vodă, au sosit la noua mănăstire în anul 2002, după praznicul închinat Sfintei Paraschiva, și au început rânduiala slujbelor după tipicul mănăstiresc. A fost improvizat un altar de rugăciune într-o casă aflată la marginea satului, pusă la dispoziție de familia doamnei Colomei. De asemenea, a fost ales și primul stareț al mănăstirii în persoana monahului Hristodulos Popa, hirotonit ieromonah si duhovnic al obștii la 20 octombrie a aceluiași an.
Pâna la data de 5 august 2002 s-au întocmit proiectele, s-au obținut aprobările necesare și, cu binecuvântare arhierească, s-au demarat lucrările de zidire a sfântului lăcaș, tinerii monahi având în suflete râvna marilor ctitori de altadată. Pentru început a fost ridicat un corp de 12 chilii, care mai cuprindea: trapeza, bucătăria, dar și un frumos paraclis închinat Sfântului Ierarh Nicolae, sfânt care se bucura de o mare popularitate în rândul credincioșilor din zona Moldovei. La 7 septembrie 2003, după o noapte de trudă, priveghere și rugăciune, a avut loc slujba de sfințire a paraclisului de către P.S. Ioachim Mareș, episcopul Hușilor, la care au participat peste 30 de preoți și diaconi. Dar conștiința datoriei bine împlinite si bucuria aprinderii unei noi făclii de rugăciune pe harta duhovnicească a Moldovei și a întregii lumi ortodoxe, toate acestea i-au îndemnat pe jertfelnicii și tinerii monahi vlahuteni să nu se oprească aici, ci să meargă mai departe și să ducă la bun sfârșit munca începută.
La biserica principală a mânăstirii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” si „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, lucrările de construcție s-au început la data de 4 mai 2006 și ele continuă astăzi.