Comuna Averești

Informații despre obiectivul turistic

Cramele Bunești-Averești

Acces / Localizare: 17 km de Huși. Sat Averești, Bunești – Averești
Telefon: +40 235 484 830
E-mail: vin@domeniile-averesti.ro
Website: www.domeniile-averesti.ro
Coordonate GPS: 46.788219, 27.9895116
Harta:
Istoric / Particularități:
Numele companiei: SC VINICOLA AVEREȘTI 2000 SA
Anul înființării: 1874
Regiune: Moldova
Suprafață: 650 ha
Litri de vin îmbuteliați anual: 5 000 000 L
Proprietar: Constantin Duluțe
Vinificator: Ing. Claudiu Crețu

Prima entitate de producție viti-vinicolă a localității Averești a fost încropită în secolul al XIX-lea, mai precis în 1874, când proprietarul Ștefan Negruzzi înfiinţează o plantație de 30 ha de viţă de vie, din soiuri locale şi soiuri aduse din Franța.
Tot în acea perioadă a fost realizată şi pivniţa Cramei, cu un culoar principal de aproape 150 de metri, prevăzut cu 5 arcade din piatră şi 10 hrube secundare.
A urmat apoi ridicarea conacului boieresc, devenit emblematic pentru Cramă, în curtea căruia boierul a înfiinţat şi un parc dendrologic cu specii de castan, tei şi salcâm, care rezistă vremurilor.
Primul vinifcator al cramei, inginerul Rene Faure, a fost adus din Franța, care a plantat soiuri franțuzești precum Cabernet Sauvignon și Aligote îmbinându-se perfect cu soiurile locale,românești, precum: Zghihara de Huși, Fetească Regală și Fetească Albă. Pentru o productivitate mai mare an de an, Rene Faure a fost pionierul primul sistem de irigații cu țevi, din România, bazat pe forța gravitației, într-o țară fară curent electric la acea vreme.
Astăzi via de la Avereşti se întinde pe o suprafaţă de 650 ha, împărțită între soiurile vechi specifice zonei: Zghihara de Huşi, Fetească Regală, Busuioacă de Bohotin şi soiuri internaționale ca: Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Aligote, Traminer.
Unicitatea vinului de Averești vine din specificul solului și din pasiunea cu care este crescut și protejat. Altitudinea ridicată, climatul răcoros și solul specific determină obținerea de vinuri seci, acidulate și delicate.