C.A. Dimitrie CANTEMIR & Vinoteca & Muzeul Viticol

Informații despre obiectivul turistic

Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir”
& Vinoteca & Muzeul Viticol
Acces / Localizare: Huși
Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” este situat în mediul urban, în partea de est a judeţului Vaslui, pe strada M. Kogălniceanu, nr. 17 şi face parte din regiunea de dezvoltare Nord-Est. Municipiul Huşi se situează în depresiunea omonimă, la o altitudine de 70-120 m, la 45 km est-nord-est de municipiul Vaslui. Este străbătut de pârâul Huşi şi este înconjurat de dealuri ocupate cu podgorii. Unitatea deserveşte peste 20 localităţi, dintr-o zonă cu o suprafaţă de aproximativ 1000 de kilometri pătraţi.
Harta:
Istoric / Particularități:
Oraşul Huşi, străjuit de dealuri încărcate cu podgorii şi livezi, este unul dintre acele aşezări binecuvântate, dar şi greu încercate în istorie, cu locuitori, care prin munca lor, au adus ţinutului renumele de zonă viticolă, via şi vinul de Huşi fiind cunoscute în întreaga lume.
La Congresul viti-vinicol judeţean din România, care s-a desfăşurat la Huşi în 1897, profesorul Spiru Haret, pe atunci Ministru al Instrucţiunii, doctorul Nicolae Lupu, senator de Huşi şi prefect al judeţului, generalul Gheorghe Teleman şi cei cca. 1000 de podgoreni au propus înfiinţarea unei Şcoli de Viticultură.
Înfiinţată la 15 ianuarie 1908, ca Şcoala Elementară de Viticultură, în localul vechii cazărmi a călăraşilor, folosind pământul din împrejurimi, la început cu caracter de pepinieră, apoi ca instituţie de învăţământ, şcoala avea menirea clară de a scoate buni lucrători de vie de toate soiurile, aşa cum consemna presa vremii. În primul an se atestă existenţa a 12 elevi. Conducerea şcolii revine prof. Gheorghe Gheorghiu din 1908 până în 1914, perioada de plămădire şi înflorire a şcolii.
De-a lungul existenţei sale, şcoala s-a transformat şi a primit mai multe denumiri. Începând cu anul şcolar 2003-2004, prin ordin al ministrului, şcoala devine Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huşi, nume păstrat şi în prezent.

Oferta şcolară a liceului se axează pe filiera tehnologică. Şcoala oferă instruire în domeniile mecanică, comerţ/economic, agricultură, industrie alimentară, protecţia mediului. Forma de învăţământ zi, nivelurile de învăţământ liceal şi profesional, domeniile mecanică şi agricultură au existat încă de la înfiinţarea unităţii şcolare şi s-au menţinut până în prezent.

Vinoteca

Școala de Viticultură din Huși, azi Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir”, deține una dintre cele mai importante vinoteci din România. Prin anii 1960, Mihai Ralea, care era om politic, a dat dispoziție ca la Huși să fie trimise eșantioane de vin din toate zonele României. Așa a devenit vinoteca aceasta „prima vinotecă națională”. Acum, are circa 25.000 de sticle la care „nu se umblă”.

Muzeul Viticol

La Huși a fost înființat, în 1966, primul Muzeu Viticol din țară, un „templu al inveșnicirii tradiției viti-vinicole moldovene și național”, scrie Avram D. Tudosie, care s-a ocupat, alături de academicienii C.C. Giurescu și I.C. Teodorescu de selecția exponatelor, între care o inedită colecție de figuri zoomorfe din butuci de viță-de-vie, „sculptati de natură”. Tot la Huși a fost fondată prima vinotecă școlară din țară, încă din anul 1909, printre fondatori numărându-se ministrul instrucției publice de atunci, Spiru Haret.
Primul director a fost ing. Gh. Gheorghiu (1908-1915). În 1918 a fost director Constantin Hogaș, absolvent al Facultății de Agronomie Iași, cu specializare viticolă în Italia și Franța.
Un director remarcabil, dar si un eminent profesor, ing. Gheorghe Bălțatu, vine ca profesor în 1939. școala a fost condusă apoi de dr. ing. Tudose și dr. ing.Teodor Botezatu, fost elev al școlii.
Impresionant este Muzeul Viticol al Hușilor, un așezământ în care sunt concentrate munca, priceperea, meștesugul tradițional și dragostea podgorenilor de pe aceste meleaguri.
Multe personalități române și străine și-au exprimat în Cartea de aur a școlii admirația pentru Muzeul Viticol și „Vinoteca Liceului”, fondate în 1909.