Comuna Dănești

Informații despre obiectivul turistic

Casa memorială „Emil Racoviţă”

Acces / Localizare: 31,6 km de Vaslui. Satul Şurăneşti (astăzi „Emil Racoviţă”), comuna Dăneşti, aflat la 45 km nord de Vaslui, pe DN 24.
Harta:
Istoric / Particularități:
În memoria marelui savant român Emil Racoviţă (1868-1947), în satul copilăriei sale, în casa părinţilor săi, Gheorghe şi Eufrosina Racoviţă, s-a organizat în 1958 un muzeu memorial, unde se păstrează exponate legate de viaţa şi activitatea acestuia, dar şi de perioada în care a fost în extraordinara expediţie în Antarctica, pe vasul „Belgica”. Născut la 15 noiembrie 1868, în Iaşi, Emil Racoviţă a fost şi biolog, explorator, speolog, savant, fiind considerat fondatorul biospeologiei.
Casa Memorială „Emil Racoviță” din Vaslui este în administrarea Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui, funcţionând ca secţie a acestuia. Dintre exponatele cele mai interesante din Colecţia „Emil Racoviţă” deţinută de Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui, amintim: trusa de călătorie, hărţi cu traseul expediţiei, desene, diapozitive şi fotografii realizate de însuşi Emil Racoviţă la Polul Sud, fotografii şi obiecte specifice cercetării peşterilor, sabia şi bicornul său de academician, fişe de observaţie privind fauna şi flora arctică, lucrări ştiinţifice, conferinţe susţinute de Emil Racoviţă.